Jakie zalety dla zdrowia ma ozonowany olej lniany?

Olej lniany jest tradycyjnym produktem prozdrowotnym znanym od stuleci, stosowanym zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Jego wspaniałe właściwości doceniały nasze babki i mamy. Dzisiaj dzięki ozonowaniu olej zyskuje dodatkowe zalety. Dowiedz się, dla kogo i w jakich sytuacjach szczególnie polecany jest ozonowany olej lniany, czemu zawdzięcza swoje niezwykłe właściwości i jak należy go stosować.

Olej lniany ozonowany jest naturalnym kosmetykiem, który idealnie nadaje się do skóry suchej i wrażliwej. Szybko się wchłania i przenika do głębokich warstw skóry. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 i omega-6 pielęgnuje podrażnioną skórę, przywraca jej naturalną gładkość i miękkość. Zawiera także spore ilości witaminy E, która jest znanym przeciwutleniaczem, opóźnia procesy starzenia się skóry. Poprzez nasycenie go biologicznie aktywnym ozonem, staje się on bardziej aktywny biologicznie. Ozon wykazuje bowiem zdolność łączenia się z podwójnymi wiązaniami w tłuszczach nienasyconych, dzięki czemu działanie ochronne i regeneracyjne oleju jest jeszcze bardziej widoczne.

Kto powinien używać oleju lnianego? 

Ozonowany olej lniany jest szczególnie polecany dla skóry skłonnej do podrażnień, ponieważ nie zawiera  alkoholu, konserwantów, aldehydów, parabenów ani sztucznych barwników. Może być także stosowany wspomagająco w leczeniu niektórych chorób skóry takich jak świąd, łuszczyca, nadmierne rogowacenie, odparzenia, podrażnienia termiczne, trądzik, skaleczenia (nie należy jednak stosować go bezpośrednio na otwarte świeże rany). Pomaga także przy walce z cellulitem i różnymi niedoskonałościami skóry, poprawiając jej ogólną kondycję i wygląd. Wzmacnia skórę od wewnątrz, przez co staje się ona bardziej odporna na działanie wiatru, mrozu i suchego powietrza. Zaleca się stosowanie go 2-3 razy dziennie. Można także używać go do relaksacyjnego masażu, podczas którego w salonie unosić się będzie zapach przypominający świeże ogórki.