Kiedy używać produktów ozonowanych?

Większość kosmetycznych produktów ozonowanych nadaje się do codziennego stosowania dla wszystkich osób. Są delikatne i bezpieczne nawet przy częstym używaniu. Istnieją jednak sytuacje, w których produkty ozonowane są szczególnie polecane. Przeczytaj nasz krótki artykuł. 

Najbardziej popularne produkty ozonowane dostępne na rynku to: ozonowana oliwka do ciała i olej lniany, lecz gama produktów ozonowanych wciąż się poszerza. Prace zmierzają ku stworzeniu coraz większej liczby produktów wyspecjalizowanych, na przykład do skóry ze specyficznymi problemami, do pielęgnacji twarzy, a także kosmetyków pielęgnacyjnych dla dzieci.

Właściwości produktów ozonowanych 

Właściwości ozonu zostały dobrze poznane już w okresie I wojny światowej, kiedy używano go do odkażania ran. Pierwiastek ten ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Ozonowanie produktów jest całkowicie bezpiecznym procesem, wszak ozon jest naturalnie występującym pierwiastkiem. Kosmetyki ozonowane nie tylko nabywają właściwości odkażających. Badania naukowe ujawniły, że ozonowana oliwa z oliwek ma silniejsze od zwykłej oliwki właściwości nawilżające i lepiej penetruje w głąb skóry, dzięki czemu bogactwo roślinnych substancji, antyoksydantów i witamin zostaje lepiej wykorzystane. Ich naturalne działanie pielęgnacyjne i regeneracyjne zostaje spotęgowane.

Na jakie problemy skórne poleca się produkty ozonowane? 

Produkty ozonowane są polecane szczególnie do codziennej pielęgnacji skóry delikatnej, skłonnej do podrażnień, wyprysków i trądziku. Najczęściej zaleca się, by smarować skórę 1-2 razy dziennie, delikatnie wklepując kosmetyk w ciało. Produkty ozonowane sprawdzają się one w przypadku podrażnień, otarć, drobnych ran, lekkich oparzeń, odmrożeń i odleżyn. Oliwki i oleje ozonowane można stosować po zabiegach depilacji, laseroterapii i innych niewielkich zabiegach chirurgicznych, aby przyspieszyć regenerację naskórka. Łagodzą one nieprzyjemne objawy alergii i ukąszeń owadów takie jak świąd czy zaczerwienienie.